RTSH 24 Live

Ekonomi

Ndërsa Kina nxjerr më shumë qymyr, nivelet e gazit serrë rriten më fuqishëm

27/05/2022

Ndërsa Kina nxjerr më shumë qymyr, nivelet e gazit serrë rriten më fuqishëm

Rritja e mbështetjes nga Kina i  termocentraleve me qymyr, për shkak të frikës nga një krizë energjie, tashmë i shqetësoi ekspertët e klimës, por tani një studim tregon se rinovimi i minierave do të rrisë nivelet e një gazi serrë edhe më të fuqishëm se dioksidi i karbonit – metani, njofton The Washington Post.

Rritja e prodhimit dhe kapaciteti i zgjeruar nga minierat është në rrugën e duhur për të shtuar 10 për qind në emetimet në mbarë botën të metanit nga minierat e qymyrit, duke kërcënuar të minojë përpjekjet ndërkombëtare për të trajtuar ngrohjen globale, sipas vlerësimit të lëshuar këtë javë nga Global Energy Monitor, një organizatë joqeveritare nga San Francisko që ndjek projektet e karburanteve fosile.

Ndërsa është dioksidi i karbonit i çliruar nga djegia e qymyrit ai që ka tërhequr më shumë vëmendjen në luftën kundër ndryshimeve klimatike, metani për nga vëllimi ka efekte afatshkurtëra shumë më të mëdha në temperaturën atmosferike. Gjatë një periudhe 100-vjeçare, potenciali i ngrohjes globale i gazit pa ngjyrë dhe erë është rreth 25 herë më i madh se CO2. Gjatë 20 viteve, ndikimi është rreth 80 herë më i madh.

Studimi zbuloi se përpjekjet e Kinës për të gërmuar më shumë qymyr kishin lëshuar tashmë rreth 2.5 milion ton metan shtesë nga minierat që nga fundi i vitit të kaluar kur qeveria urdhëroi më shumë prodhim për t'i dhënë fund një krize energjie.

Projektet e propozuara rishtazi nga bumi i minierave mund të shtojnë të njëjtin kapacitet prodhues si ai i Indonezisë, prodhuesi i tretë më i madh në botë i qymyrit, dhe kërcënojnë të çlirojnë 6 milionë tonë metan shtesë në vit, një rritje prej 10 për qind e totalit global për qymyrin. minoj metanin, sipas vlerësimeve të autorëve. Disa nga projektet janë mega-miniera që do të nxjerrin shkëmbin e zi nga thellësia e nëndheshme, një proces që prodhon më shumë metan sesa minierat sipërfaqësore.

“Furnia e Kinës për zhvillimin e minierave të reja po krijon qindra burime të reja të emetimeve të metanit. Ndërsa bën hapa të fundit për të përmbushur objektivat e saj klimatike, Kina ende duhet të llogarisë me pasojat e mundshme nga një bum afatshkurtër i minierave, "tha Ryan Driskell Tate, bashkëautor i studimit.

Pavarësisht rritjes së shpejtë të burimeve të energjisë së erës dhe diellit nga ana e Kinës, gjeneratorët e energjisë termike që mbështeten në djegien e qymyrit ende përbëjnë pjesën më të madhe të furnizimit me energji të vendit. Ky model karboni intensiv i rritjes ekonomike do të thotë se Kina është emetuesi më i madh në botë i dioksidit të karbonit, duke përbërë një të tretën e emetimeve globale në 2021.

Marrja e Kinës, Indisë dhe vendeve të tjera për të frenuar përdorimin e tyre të qymyrit ishte një fokus kryesor i Konferencës mjedisore shumë të paralajmëruar të Palëve në Glasgow në vitin 2021. Kina u zotua të arrijë kulmin e emetimeve të saj përpara vitit 2030 dhe të ndalojë ndërtimin e termocentraleve të qymyrit jashtë vendit, por me frikën për sigurinë energjetike, po përdor qymyrin më shumë se kurrë.

Në fund të vitit të kaluar, mungesa e energjisë i detyroi qeveritë vendore të racionojnë energjinë elektrike në të gjithë vendin pasi termocentralet me qymyr nuk arritën të përballonin kërkesën në rritje. Energjia rezidenciale në disa qytete u ndërpre për një kohë të shkurtër dhe aktiviteti i fabrikave u shkatërrua në fuqinë racionale.

Tymet ngrihen nga shtresat e qymyrit pas një shpërthimi në një minierë të hapur qymyri më 19 gusht 2006 në Chifeng të Rajonit Autonom të Mongolisë së Brendshme, Kinë.

Qeveria u përgjigj me një plan emergjent prodhimi të qymyrit, duke bërë që Kina të arrijë një prodhim rekord prej 4.07 miliardë tonësh për vitin 2021. Kina tashmë konsumon dhe prodhon rreth gjysmën e qymyrit në botë.

Vitet e fundit, një numër në rritje i kërkimeve mbi metanin atmosferik ka sugjeruar që minierat e qymyrit janë nënvlerësuar si një prodhues i gazit serrë dhe mund të jenë po aq pasoja sa rrjedhjet nga prodhimi i naftës dhe gazit, burimet e tjera kryesore industriale.

Tate tha se një program agresiv i kapjes dhe përdorimit të metanit, ku përdoret një sistem kullimi dhe ventilimi për nxjerrjen dhe ruajtjen e gazit nga minierat, mund të zvogëlojë dëmin e projekteve të reja, por ka pak shenja që kjo qasje përdoret gjerësisht.

“Nga këndvështrimi i kompanive minerare, metani nuk është një produkt komercial, është një mbetje. Ata thjesht duan ta nxjerrin atë nga miniera sa më shpejt të jetë e mundur”, tha ai. “Është një pikë e verbër globale, por në Kinë, për shkak të shkallës së industrisë së tyre (të qymyrit), problemi është i madh.”

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë ka thënë se metani i minierës së qymyrit duhet të bjerë me 11 për qind çdo vit deri në vitin 2030 për të arritur emetimet neto zero të gazrave serrë deri në vitin 2050.

Një pjesë e vështirësisë në vlerësimin e shkallës së problemit është se kompanitë minerare nuk ndjekin domosdoshmërisht prodhimin e metanit rregullisht ose saktë. Minierat e braktisura gjithashtu mund të vazhdojnë të çlirojnë gazin.

Global Energy Monitor përdor një bazë të dhënash në nivel projekti që shikon nga thellësia dhe shkalla e minierave individuale, të kombinuara me një metodologji të vlerësimit të emetimeve të rishikuara nga kolegët, për të gjetur prodhimin e mundshëm të metanit.

Vlerësimi i tij i parë global, i publikuar në mars, zbuloi se emetimet globale të metanit nga minierat e qymyrit ishin rreth 52.3 milion ton në vit, me një ndikim klimatik të ngjashëm me atë të emetimeve të dioksidit të karbonit nga të gjitha impiantet e qymyrit të Kinës. Provinca kryesore e minierave të qymyrit në Kinë, Shanxi, prodhon pothuajse të njëjtën sasi metani nga minierat e qymyrit si pjesa tjetër e botës së bashku.

Pekini refuzoi të nënshkruante një premtim global për reduktimin e metanit në Glasgow vitin e kaluar, por Kina dhe Shtetet e Bashkuara ranë dakord të punojnë së bashku për të monitoruar dhe kontrolluar më mirë emetimet e metanit në vitet 2020. Si pjesë e marrëveshjes, Kina u zotua të zhvillojë një plan kombëtar veprimi për të reduktuar emetimet e metanit deri në vitin 2030.

Të dy kombet duhej të takoheshin në gjysmën e parë të 2022 për të diskutuar matjen dhe zbutjen e metanit. Ndërsa disa gjigantë shtetërorë kinezë të gazit natyror kanë publikuar plane për të reduktuar emetimet, ka pak shembuj të planeve të ngjashme në sektorin e minierave të qymyrit, burimi kryesor i Kinës i gazit serrë.

Përballë të dhënave të kufizuara mbi emetimet kineze të metanit – shifrat e fundit zyrtare për prodhimin vjetor janë nga viti 2014 – studiuesit po i drejtohen gjithnjë e më shumë satelitëve për të gjurmuar përparimin e vendit në frenimin e gazit serrë.

Një studim që përdor të dhënat e vëzhgimit nga Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore të publikuar në vitin 2019 zbuloi se nga viti 2010 deri në vitin 2015, nuk kishte rrafshim ose rënie të dukshme të çlirimit të metanit nga minierat e qymyrit gjatë asaj periudhe, pavarësisht rregulloreve të reja që synonin të reduktonin emetimet.

“Në Kinë në përgjithësi, ka një theks të madh, dhe me të drejtë, në problemet e cilësisë së ajrit, shumë prej të cilave janë për shkak të djegies së qymyrit duke krijuar ndotës si smogu urban. Ndërsa gazrat si metani, ato kontribuojnë në ndryshimet klimatike për një kohë të gjatë, por nuk kanë domosdoshmërisht atë ndikim në shëndet”, tha Scot Miller, një asistent profesor i shëndetit mjedisor dhe inxhinierisë në Universitetin Johns Hopkins.

"Gjërat që mund të shihen dhe kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin publik po marrin një prioritet më të lartë në Kinë krahasuar me tendencat afatgjata të lidhura me klimën," shtoi ai. ( Sipas The Washingtoon Post)