RTSH 24 Live

Aktualitet

Kryeministri Rama: Gjatë vitit 2021, 43,581 fëmijë përfituan nga ceku i bebes, bonusi edhe për 2022

16/01/2022

Kryeministri Rama: Gjatë vitit 2021, 43,581 fëmijë përfituan nga ceku i bebes, bonusi edhe për 2022

Lajmin se më shumë se 43,581 fëmijë të lindur gjatë vitit që sapo lamë pas, bashkë me mbarësinë dhe gëzimin e papërshkrueshëm, kanë sjellë për familjet e tyre edhe bonusin e bebes ka publikuar mëngjesin e sotëm kryeministri, Edi Rama. Kryeministri ka theksuar se edhe gjatë vitit 2022 do t’i garantohet çeku i bebes çdo të porsalindur brenda apo edhe jashtë vendit, që regjistrohet në Shqipëri.

“43,581 fëmijë të lindur gjatë vitit që sapo lamë pas, bashkë me mbarësinë dhe gëzimin e papërshkrueshëm, kanë sjellë për familjet e tyre edhe bonusin e bebes. 115,764 fëmijë të lindur nga Janari 2019 kanë përfituar nga mbështetja direkte e programit të mbrojtjes sociale për të porsalindurit. Edhe këtë vit, garantojmë bonusin për çdo fëmijë që vjen në jetë, në Shqipëri apo jashtë, që regjistrohet në vendin amë.  40,000 lek për fëmijën e parë 80,000 lek për fëmijën e dytë; 120,000 lek për fëmijën e tretë e më tej.”, ka shkruar ai.

Çfarë është çeku i bebes?

Bonusi i bebes është një ndihmë që jepet nga janari i viti 2019 për të gjitha familjet që bëhen me fëmijë, pavarësisht statusit social-ekonomik. Bonusi përfitohet menjëherë nëse prindërit e regjistrojnë të porsalindurin në zyrën e posaçme të hapur në çdo maternitet në vend dhe përfitohet në dy pjesë nëse prindërit zgjedhin ta regjistrojnë fëmijën e tyre më vonë. Për fëmijët që lindin në spitale private, apo jashtë vendit, çeku i bebes do të lëshohet nga Ministria e Shëndetësisë pas regjistrimit të të porsalindurit në zyrat e gjendjes civile.