RTSH 24 Live

Europa

Italia zgjat gjendjen e jashtëzakonshme deri më 31 mars

15/12/2021

Italia zgjat gjendjen e jashtëzakonshme deri më 31 mars

Këshilli i Ministrave në Itali i ka dhënë dritën jeshile dekretit për zgjatjen deri në 31 mars të gjendjes së jashtëzakonshme për Covid-19.

Dekretligji përbëhet nga 11 nene dhe shtrin të gjitha masat që lidhen me emergjencën.

Projektligji për zgjatjen e gjendjes së jashtëzakonshme shtyn deri më 31 mars mundësinë e kufizimit të lëvizjes së njerëzve, në pjesë të veçanta të territorit kombëtar ose nëse është e nevojshme në të gjithë atë”: nga mbyllja e rrugëve dhe parqe, kinema dhe teatro, ndalimin e ceremonive, deri në mbyllje dhe karantinë për ata që kanë pasur kontakte me persona positive.

Drafti parashikon gjithashtu shtrirjen e rregullit që përcakton kriteret për zonat e bardha, të verdha, portokallia dhe të kuqe.

Deri më 31 mars 2022, leja prindërore zgjatet në 50% për prindërit me fëmijë në karantinë për shkak të Covid-it dhe zgjatet edhe mundësia e punës nga shtëpia. .

Gjithashtu është krijuar një infrastrukturë ushtarake për “ruajtjen dhe ruajtjen e dozave të vaksinave për nevojat kombëtare.

Objektivi është të sigurohet forcimi i infrastrukturave strategjike për të përballuar nevojat që lidhen me epideminë e Covid-19 dhe për të garantuar një kapacitet për çdo emergjencë shëndetësore të ardhshme.

‘’Në ushtrimin e kompetencave që rrjedhin nga shpallja e gjendjes së jashtëzakonshme, kreu i Departamentit të Mbrojtjes Civile dhe Komisioneri i Jashtëzakonshëm për zbatimin dhe bashkërendimin e masave të nevojshme për frenimin dhe kontrastin e emergjencës epidemiologjike Covid-19”, miratojnë edhe urdhëresa që synojnë caktimin e vazhdimit të zakonshëm të aktiviteteve të nevojshme për të kontrastuar dhe frenuar fenomenin epidemiologjik nga Covid-19”, thuhet në draftin e miratuar nga Këshilli i Ministrave./ANSA