RTSH 24 Live

Art

Harku i triumfit mbështillet me pëlhurë në kujtim të arkitetit bullgar Christos

18/09/2021

Harku i triumfit mbështillet me pëlhurë në kujtim të arkitetit bullgar Christos


Një fletë pëlhure gjigande me nënshkrimin e arktektit bullgar Christos ka mbështjellë Harkun e Triumfit në Paris. Pëlhura në 25,000 metra katrorë mban nënshkrimi i Christos, në nderim të artistit të ndjerë,  i cili nda nga jeta vitin e kaluar. 
Pas javëve të përgatitjeve, faza përfundimtare e instalimit të artit ka filluar, me një fletë argjendi-polipropileni të riciklueshëm të shpalosur nga maja e memorialit imponues të luftës në krye të Champs-Elysees. 
Christosi kishte ëndërruar të mbulonte monumentin 50 metra të lartë që kur kishte marrë me qira një apartament aty pranë në vitet 1960. Por pavarësisht përfundimit të punëve të tjera të mëdha publike gjatë jetës së tij, duke përfshirë mbështjelljen e urës më të vjetër në Paris në 1985 dhe parlamentin gjerman në 1995, projekti 'Arc de Triomphe' nuk u materializua kurrë para vdekjes së tij. Përfundimi i vizionit të tij-dhe ai i bashkë-projektuesit dhe gruas së tij, Jeanne-Claude-është mbikëqyrur nga nipi i tij Vladimir Javacheff në koordinim me muzeun Pompidou dhe autoritetet franceze. 
Vendosja e pëlhurës ka mbaruar dhe barrierat mbrojtëse janë hequr dhe publiku do të lejohet të afrohet pranë monumentit të transformuar. Mbështjellja do të qëndrojë në vend deri më 3 tetor. Por jo të gjithë e kanë mirëpritur projektin. Arkitekti Carlo Ratti, një mik i Christos, shkroi një editorial në Le Monde këtë fundjavë duke thënë se ishte e gabuar të humbësh kaq shumë pëlhurë në një kohë kur industria e modës është përgjegjëse për nivele kaq të larta të emetimeve të karbonit. Për Kriston, megjithatë, i cili la skica dhe montazhe fotografike të planeve të tij, vizioni ishte që Harku do të bëhej "si një objekt i gjallë i stimuluar nga era dhe që reflektonte dritën". Monumenti, i ndërtuar nga Napoleoni për të përkujtuar ushtarët e rënë gjatë fushatave të tij ushtarake, është restauruar kohët e fundit pasi u dëmtua nga protestuesit anti-qeveritarë të "jelekëve të verdhë" në dhjetor 2018. Përveç pëlhurës së polipropilenit, projekti do të përdorë 3000 metra litar të kuq, të gjitha të cilat mund të riciklohen. I lindur më 13 qershor 1935 në Bullgari, Christo la shtëpinë e tij në 1957, duke jetuar në disa vende para se të mbërrinte në Paris, ku takoi gruan e tij të ardhshme Jeanne-Claude. Ai vdiq nga shkaqe natyrore në shtëpinë e tij në Nju Jork në maj të vitit të kaluar.