RTSH 24 Live

Europa

Franca dhe Gjermania "pajtohen të mos pajtohen" për energjinë bërthamore

07/01/2022

Franca dhe Gjermania "pajtohen të mos pajtohen" për energjinë bërthamore

Gjermania dhe Franca "kanë rënë dakord të mos pajtohen" në masën e BE-së për të etiketuar energjinë bërthamore si të gjelbër, tha të premten ministrja gjermane për Evropën, Anna Luehrmann, duke mohuar çdo konflikt midis dy gjigantëve evropianë për këtë çështje, shkruan AFP.

Komisioni Evropian ka nxjerrë një projekt-propozim për të etiketuar energjinë bërthamore, së bashku me gazin natyror, si burime "të gjelbërta" të pranueshme për investime sipas rregullave për promovimin e një të ardhmeje neutrale ndaj karbonit.

Franca ka udhëhequr zërat për energjinë bërthamore, burimi kryesor i saj i energjisë, të përfshihet në listë, ndërsa Gjermania, e cila është në procesin e mbylljes së të gjitha centraleve të saj bërthamore, mbetet ashpër kundër kësaj lëvizjeje.

“Ne e dimë se cili është pozicioni francez për energjinë bërthamore dhe pala franceze e di shumë mirë se cili është pozicioni gjerman”, tha Luehrmann për AFP në një intervistë.

"Pra, ne mund të themi se jemi dakord të mos pajtohemi për këtë çështje dhe më pas të kthehemi te çështjet ku duam të ecim përpara... nga mbrojtja e klimës te investimet e qëndrueshme, te çështja e sovranitetit strategjik evropian."

Lista e energjisë së gjelbër, e njohur si "taksonomia" e BE-së, ishte menduar të zbarkonte para fundit të vitit 2021, por ndarjet e thella midis shteteve anëtare e kanë penguar atë.

Komisioni Evropian shpërndau në heshtje një draft tekst të planeve të tij në natën e Vitit të Ri dhe tha se kishte filluar konsultimin me vendet anëtare për propozimin.

Nëse shumica e shteteve anëtare e mbështesin atë, ai do të bëhet ligj i BE-së, duke hyrë në fuqi nga viti 2023.

Franca, e cila merr rreth 70 për qind të energjisë së saj nga bërthamore, nënshkroi një deklaratë në mbështetje të energjisë bërthamore me nëntë shtete të tjera të BE-së në tetor, duke përfshirë Poloninë dhe Republikën Çeke.

Por Ministrja gjermane e Mjedisit Steffi Lemke ka thënë se do të ishte "absolutisht e gabuar" përfshirja e energjisë bërthamore në listë, duke argumentuar se fuqia atomike "mund të çojë në katastrofa shkatërruese mjedisore".

Gjermania mbylli tre nga gjashtë termocentralet e saj të mbetura bërthamore në fund të vitit të kaluar dhe do të mbyllë të tjerët deri në fund të vitit 2022, pas deklaratave të Angela Merkel për heqjen graduale të energjisë atomike.

"Ne e kemi bërë shumë të qartë si e gjithë qeveria federale se jemi kundër përfshirjes së energjisë nukleare si një produkt financiar i qëndrueshëm," tha Luehrmann.

"Ne duhet të shkojmë në një drejtim tjetër për arsye klimatike, por edhe për arsye të pavarësisë politike, dhe unë e shoh këtë si një argument kundër gazit dhe energjisë bërthamore. Sepse uraniumi duhet të vijë nga diku," tha ajo.

Megjithatë, Luehrmann pranoi se "ne gjithashtu e dimë se nuk jemi shumica në Evropë" për këtë çështje.