RTSH 24 Live

Europa

Aktivistët eko "mund të minojnë sigurinë e energjisë dhe të pengojnë përpjekjet neto zero"

24/05/2022

Aktivistët eko "mund të minojnë sigurinë e energjisë dhe të pengojnë përpjekjet neto zero"

Organi kryesor energjetik i Mbretërisë së Bashkuar ka thënë se aktivistët mjedisorë mund të minojnë sigurinë energjetike të vendit dhe të pengojnë përpjekjet e tij për të arritur zero neto, shkruan The Independent.

Protestat, veprimet ligjore dhe marifetet publicitare nga organizatat, duke përfshirë Extinction Rebellion, Just Stop Oil dhe Greenpeace mund të pengojnë investimet në Detin e Veriut dhe të pengojnë përpjekjet e MB për të ulur emetimet, sipas Offshore Energies UK (OEUK).

“Veprimet që ata kanë ndërmarrë,  janë një tjetër rrezik për besimin e investitorëve” tha Deirdre Michie e OEUK.

Aktivistët i kanë hedhur poshtë komentet e saj, duke pretenduar se është varësia e vendit nga lëndët djegëse fosile që minon sigurinë energjetike, dhe jo njerëzit që theksojnë problemin.

Zonja Michie tha se përpjekjet e grupeve të presionit për të bllokuar investimet e mëtejshme të naftës dhe gazit në ujërat e Mbretërisë së Bashkuar do ta bënin vendin gjithnjë e më të varur nga vendet e tjera për energji, ku mund të përfshijë Rusinë.

Në fjalimin e saj, ajo theksoi rolin që kanë energjia dhe produktet që rrjedhin nga nafta dhe gazi për konsumatorët britanikë, duke vënë në dukje se emetimet drejtohen nga infrastruktura e një vendi dhe jo nga burimi i karburanteve të tij.

Zonja Michie tha se: “Konferenca jonë sot pason muaj përçarje, protesta dhe veprime ligjore që përfshijnë grupe si Extinction Rebellion, Just Stop Oil, Greenpeace dhe të tjerë.

“Nuk është ironi të thuash se jemi në përputhje me vizionin e tyre afatgjatë, për një MB me karbon të ulët. Por ne nuk pajtohemi me qasjen e tyre se si arrijmë atje. Për shkak se veprimet që ata kanë ndërmarrë – kapëse e titujve, por të dëmshme – janë një tjetër rrezik për besimin e investitorëve.”

OEUK pretendon se Mbretëria e Bashkuar ka 32 milionë automjete me benzinë ​​dhe naftë, 24 milionë shtëpi të varura nga kaldaja me gaz dhe 35 termocentrale që përdorin gaz për të prodhuar 40% të energjisë së vendit, gjë që zonja Michie tha se “duhet të ndryshojë absolutisht”.

 “Por, dhe ky nuk është një justifikim, ato ndryshime do të kërkojnë kohë – kështu që për disa dekada që do të vijnë, shumë nga energjia jonë në mënyrë të pashmangshme do të vijë nga nafta dhe gazi”, shtoi ajo.

“Sigurisht, ne kemi një zgjedhje se nga vjen ajo naftë dhe gaz. Ne mund të shkurtojmë prodhimin dhe të rrisim importet, duke intensifikuar varësinë tonë nga vendet e tjera. Por siç tregon kriza e Ukrainës, ky nuk është një opsion i shkëlqyeshëm.

"Ose ne mund të zgjedhim në vend të kësaj të investojmë në burimet e naftës dhe gazit në oborrin tonë".

Zonja Michie pretendon se nëse grupet e presionit "do të arrinin rrugën e tyre", kjo do ta bënte Mbretërinë e Bashkuar më të varur nga vendet e tjera për naftë dhe gaz, gjë që do të "shkatërronte dhjetëra mijëra vende të tjera pune".

"Kjo do t'i kushtonte vendit tonë dhe konsumatorëve miliarda paund në fatura importi," vazhdoi ajo.

“Dhe këtu është ironia: në fakt do të rriste emetimet globale pasi do të na duhej të importonim karburante me një gjurmë më të lartë karboni në vend që të përdorim atë që kemi prodhuar në vend.”

Zonja Michie do të nxisë politikanët, politikëbërësit dhe grupet e presionit që të punojnë me OEUK në dekadat në vijim.

Organizata e njohur më parë si Oil and Gas UK ka bërë më shumë se shumica për të na futur në këtë rrëmujë. Nuk është çudi që zgjidhja e tyre është të dyfishojnë karburantet fosile që shkaktuan problemin në radhë të parë

Një zëdhënës i Greenpeace në Mbretërinë e Bashkuar tha: “Është varësia jonë nga lëndët djegëse fosile ajo që minon sigurinë tonë të energjisë, jo aktivistët që theksojnë problemin.

“Janë lëndët djegëse fosile ato që po na japin faturat e energjisë që shkatërrojnë buxhetin, po financojnë luftën e Putinit dhe po nxisin mega thatësirat dhe valët e të nxehtit rekord në të gjithë botën.

“Mënyra më e shpejtë për të rritur sigurinë tonë energjetike është të rregullojmë shtëpitë tona që harxhojnë energji dhe të përfitojmë sa më shumë nga burimet e rinovueshme të lira si dielli dhe era, jo të shpojmë puse të reja nafte dhe gazi që do të duhen vite për t'u zhvilluar.

“Organizata e njohur më parë si Oil and Gas UK ka bërë më shumë se shumica për të na futur në këtë rrëmujë.

"Nuk është çudi që zgjidhja e tyre është të dyfishojnë karburantet fosile që shkaktuan problemin në radhë të parë."

Një zëdhënëse nga Extinction Rebellion citoi sekretarin e përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres, i cili tha: "Aktivistët e klimës ndonjëherë përshkruhen si radikalë të rrezikshëm. Por radikalët vërtetë të rrezikshëm janë vendet që po rrisin prodhimin e lëndëve djegëse fosile”.

Ajo shtoi: "Ata që protestojnë për ndryshim duhet t'i marrin komentet si ky si një kompliment - kjo do të thotë se ajo që ne po bëjmë është duke punuar dhe karburantet fosile në

industria e pluhurit po përpiqet dëshpërimisht të ruajë fytyrën pasi shqetësimi për krizën klimatike vetëm sa intensifikohet tek publiku i gjerë.”

Grupi aktivist pretendoi se një studim javën e kaluar zbuloi se gati gjysma e vendeve ekzistuese të prodhimit të karburanteve fosile do të duhet të mbyllen herët nëse Mbretëria e Bashkuar do të mbajë ngrohjen brenda 1.5 gradëve.

Anëtarët e Just Stop Oil shtuan: “Është përtej ironike që Offshore Energies UK kërkon të fajësojë aktivistët e klimës për dështimin e qeverisë së MB në sigurinë energjetike, kur ata përfaqësojnë vetë industrinë që ka lobuar tek qeveritë për dekada për të vonuar veprimet klimatike dhe na ka mbajtur të varur nga toksikët. vaj dhe gaz.

“Veprime të tilla së shpejti do të konsiderohen si kriminale dhe ata që i kanë ndërmarrë do të ndiqen penalisht.

“Qeveria duhet të fokusohet në izolimin, reduktimin e kërkesës dhe burimet e rinovueshme si mënyra më kosto-efektive për të përmbushur objektivat klimatike dhe për të reduktuar varësinë e Mbretërisë së Bashkuar në lëndët djegëse fosile që financojnë luftërat dhe shkaktojnë varfëri.

“Është një gjë pa mend dhe industria e naftës dhe gazit mund të bërtasë gjithçka që u pëlqen, por industria ose vdes ose ne të gjithë vdesim.” (Sipas The Independent)